Kutyáink

Tenyésztési szempontok

Számos kutyafajta esetében szembesülnek a tenyésztők és a kutyatartók a beltenyésztés következtében kialakult súlyos problémákkal, melyek nem csak viselkedésbeli zavarok, de gyógyíthatatlan egészségügyi, genetikai alapú betegségek képében is megmutatják magukat (epilepszia, krónikus bélgyulladás, általános ízületi betegségek stb.) Ennek mozgatórugója a mindenek feletti idealizált küllemnek való életszerűtlen megfelelési vágy a nagyfokú beltenyésztettség árán is. Ezt a lehető legrosszabb iránynak tartjuk és kizártuk a tenyésztési munkánkból.

A pumi kimagaslóan egészséges fajta.

Hogy miért? Mert a magyar kutyafajták egy része, és elsősorban a pumi, kivételes helyzetben vannak. Mondhatom, a Jó Isten ajándékát tarthatjuk a kezünkben egy-egy kölyök képében, mivel a mai napig fellehetőek az országban PÁSZTOROK által tenyésztett pumik, azaz az a több évszázados génállomány, amit a kemény életkörülmények és a pásztor elvárásai alakítottak ki. A beteg, silány vagy nem megfelelően együttműködő kutyát nem tartotta a pásztor, lelkét visszaadta a Teremtőnek. Ennek a kemény szelekciónak köszönhető a pumi kivételes értelmi és érzelmi intelligenciája, kivételes egészségi állapota,teherbírása, munkakedve, minimális ápolást igénylő kiváló szőrzete. Egy szóval maga a PUMI. Kennelünk azért dolgozik,hogy ezt a kincset ne csupán megőrizzük, de tovább adhassuk a jövőnek.

Ezt az utat járva találtunk egymásra HCH Kaffogó Csöre Kabócámmal, akinek apja pásztorok tenyésztése, majd követte őt Catskill Díszes DámaKaffogó Gelse Zsálya és Ludas Matyi Lelle Borcsi akiknek a vérvonalában megtalálhatóak a hamisítatlan, a pásztorok ősi tudását és elvárását tükröző ősök. Pumicsapatunkat megkoronázva megérkezett hozzánk a be nem álló szájú MUDI, Büszke, azaz Stellamontis Gyönyörűm Galambom. Hogy mindez kerek egésszé álljon össze csodás emberekkel hozott össze a sors. Ők azok a tenyésztők, akik önzetlenül, a fajta iránti szeretetből, az elődök, a pásztorok tudását kereső és megtartó hozzáállásukkal folyamatosan visszaáramoltatják az ősi géneket napjaink modern pumitársadalmába. Megtartom és követem az évtizedes munkájukat.