FCI standard szerint a pumi

Viselkedés és jellem: A pumi nyughatatlan vérmérsékletű, nagy munkakedvvel megáldott, rendkívül élénk terelő eb. Vakmerően bátor, az idegenekkel szemben bizalmatlan. Értelmessége, élénksége, véleményalkotó és -nyilvánító képessége, rámenős természete miatt mindig magára vonja a figyelmet. Elég hangos fajta. Egész megjelenése tettrekészséget és hatalmas temperarumot sugároz. Állása, figyelő magatartása mindig tevékenykedő testtartást mutat. Félénkség, vagy flegma viselkedés – fajtaidegen tulajdonság.
Összességében értelmi és érzelmi intelligenciájának köszönhetően egy varázslatosan nevelhető kutyafajtáról van szó, aki odaadóan követi gazdáját tettekben és gondolatokban egyaránt. Ő a TÁRS.

A Börzsönykerti-Hűha kennel értelmezésében

Pumi és gazdája

Egy földre szállt angyal, aki bearanyozza a mindennapokat. Aki pumit választ, számolnia kell azzal, hogy többé soha sincs egyedül. Nem eszIK egy pompásan elkészített ebédet, hanem eszÜNK egy pompásan elkészített ebédet. Nem olvAS az ágyban lefekvés előtt pár sort, hanem olvasUNK az ágyban lefekvés előtt. És mindemellett mindenről van véleménye, amit okosan, pontosan és nagy szeretettel el is mond. Persze a puminak pumis gazdira van szüksége, aki VÁGYIK egy ilyen társra és aki pontosan bele tud és aki bele is akar illeszkedni a pumi gondolatvilágába. Akit boldoggá tesz maga a gondolat is, hogy nem egy, hanem két árnyéka van.

És most nézzük az FCI standardot lefordítva a mindennapok nyelvére:
– “Nyughatatlan vérmérsékletű” AZAZ… imád élni! Mindentől boldog! Egy pillangó látványa lenyűgözi, a bogarak játszótársak, a labda a világ egyik legjobb dolga, de csak a gazdi után.
– “Nagy munkakedvvel megáldott, rendkívül élénk” AZAZ mindig csinálni kell valamit, ami végtelenül okos agyát leköti. Ha az a feladat, hogy a lábamnál fekszik 1 órát, akkor ez a feladat. És teszi a dolgát.
– Terelő eb…AZAZ, ha nincs birka, megteszi séta közben a család egyben tartása egy-egy jól irányzott lábszárcsipkedéssel, azonban ez csupán átmeneti állapot.
– Vakmerően bátor, idegenekkel szemben bizalmatlan AZAZ.. nem kell kulcsra zárni a kaput, lehet hallani, ha nem családtag érkezik. Pontosan tudja, ki az Ő embere és ki nem. És ez így van jól pumiéknál.
– Elég hangos fajta.. akkor, ha még nem volt mudi a háznál! Egyébként nem hangos, csupán mindent elmond, amit ő fontosnak tart. Ezért ajánlatos MEGTANULNI PUMIUL GONDOLKODNI. Sokkal nagyobb lesz a csend és sokkal nagyobb lesz a közös élet boldogsága. Mivel magas az intelligenciája, hamar rájön, hogy az embereknek többször kell egy dolgot elmondania…mert…szóval annyira nem okosak.
– Félénkség nem jellemzi. AZONBAN elegánsan távolságtartó. A pásztornak szégyent hozott az a pumi a fejére, aki fűvel-fával kokettált. És ez így helyes.

Share this Page